Vloeren in de automotive sector moeten voldoen aan zeer strenge richtlijnen. In deze branche wordt veel gewerkt met olie en andere stoffen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken. Denkt u daarbij aan werkplaatsen in garages, waar dit risico erg groot is, maar ook parkeergarages, benzinestations en wasstraten. De vloeren dienen waterdicht en vloeistofdicht te zijn, zodat bodemverontreiniging voorkomen wordt. Maar het zorgt er ook voor dat de vloeren goed te onderhouden zijn en een professionele uitstraling verkrijgen. Maar wat als u werkzaam bent in de automotive sector en uw vloer is niet of niet voldoende water- of vloeistofdicht? Een top 5 van de meest voorkomende ergernissen.
Hygiëne eisen voor bakker- en slagerijen
Voldoet u al aan de eisen? Voor vlees met klasse gaan we naar de slager die ons een rijk assortiment aan vleeswaren aanbiedt en voor alle brood kunsten gaan we langs de bakker om de hoek. In het werkgebied van bakkers en slagers wordt niet altijd zorgvuldig omgegaan met hygiëne, wat essentieel is voor het creëren van een veilige werkomgeving. Overal waar met eten wordt gewerkt, moet worden voldaan aan bepaalde hygiëne eisen. Voor zowel de klant als u, de bakker of slager, is het noodzakelijk dat er een hoog hygiëne niveau is op de plekken waar met voedsel wordt gewerkt.
Hygiëne eisen
Er zijn verschillende eisen om te voldoen aan een goede hygiëne in winkels waar met eten wordt gewerkt. Vanzelfsprekend moeten de handen worden gewassen voor het eten bereid wordt, lange haren moeten vastzitten en er moeten andere basisvoorwaarden voor het werken met hygiëne zijn. Dit leert u allemaal in de sociale hygiëne cursus. Echter, daarnaast is het van belang dat de keuken ten alle tijden goed schoon wordt gehouden. Dit voorkomt dat bacteriën en schimmels zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen.
Bakkerijen
Voor brood- en banketbakkerijen is er De Hygiënecode opgesteld door het Nederlands Bakkerij Centrum. Dit is bedoeld om bakkers te helpen zich aan de wettelijke voorschriften voor hygiëne en voedselveiligheid te houden. Deze hygiënecode wordt om de zoveel jaar aangepast naar nieuwe ontwikkelingen en wensen van gebruikers.
Slagerijen
In Nederland zijn er nog ruim 100 slagers die zelf slachten. Hiervoor is een speciale erkenning nodig, waarbij deze slagers onder strenge controle van de NVWA staan. Hier wordt de kwaliteit van het product gegarandeerd aan de consument. Echter, het grootste gedeelte aan vee wordt geslacht in grote centrale slachthuizen, die eveneens onder dezelfde strenge controle van de NVWA staan. Deze slachthuizen voldoen aan de regels die zijn vastgelegd in de Europese Hygiëneverordeningen. Er zijn ook richtlijnen voor slagerijen over hygiëne, de HACCP en bepaalde kwaliteitssystemen zoals de Integrale Keten Beheersing (IKB), die is georganiseerd vanuit de eigen sector. Er is ook een Hygiënecode voor het slagersbedrijf, waar elke slager informatie uit kan halen over de juiste manier van werken. De code is bedoeld om gevaarlijke situaties te voorkomen en iedereen in uw slagerij moet op de hoogte worden gehouden van de hygiënecode.
Het HACCP certificaat
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, wat een systeem is van risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Elk bedrijf dat zich bezig houdt met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoering en distributie van levensmiddelen zal ermee te maken krijgen. Deze bedrijven zijn net zoals de slachthuizen vanuit de Europese Regelgeving verplicht alle risico’s rond voedingsmiddelen te onderscheiden en de gevaren ervan vast te stellen. Dit betekent dat ook uw slagerij de gevaren voor de gezondheid van consumenten moet kunnen aangeven. Op basis van deze analyse kunnen controles worden uitgevoerd om echte problemen te voorkomen. Vanuit het belang van hygiëne en veiligheid worden vanuit verschillende slagers organisaties en -opleidingen trainingen gegeven waarbij de deelnemers bewust worden gemaakt van de voedselveiligheidsgevaren. Vanaf 1 januari 2021 verliezen HACCP-certificaten echter hun geldigheid. De afgelopen jaren is het aantal certificaten sterk gedaald en dit zet zich alleen maar door. Dit betekent dat de certificaten geen basis meer bieden om bijbehorende colleges in stand te houden en daarom heeft het bestuur van SCV besloten het HACCP stop te zetten. Maar wees gerust, er is een ruim aanbod aan alternatieven. De ISO 22000 is een certificaat voor de eisen aan een organisatie in de voedselketen en de FSSC 22000 is de wereldwijd geaccepteerde versie van de ISO 22000. De BRC en de IFS gaan over de relevante aspecten waar leveranciers van levensmiddelen zich aan moeten houden. U kunt zelf uitzoeken welk certificaat de meeste toevoeging biedt op uw bedrijf.
De beste oplossing: een coatingvloer
In diverse branches wordt gebruik gemaakt van Indufast. Wij hebben een vloersysteem ontwikkeld, het Mesa Fast systeem wat in bijna alle ruimtes van een bedrijf kan worden geplaatst. Het gaat hierbij om vloeren die zorgen voor antislip, vloeistofdichtheid, chemisch- en hittebestendigheid. Eveneens zijn de vloeren zeer makkelijk te reinigen, wat kostenbesparend kan zijn over de lange termijn, en ligt de vloer van Indufast er binnen één dag in. In voedselbedrijven komen er vaak etensresten op de vloer terecht waardoor vloeren snel glad kunnen worden en schimmels ontstaan. Daarentegen vormen onze vloeren een gesloten systeem. Indufast heeft al eerder vloersystemen geïnstalleerd in onder andere bakkerijen, productieruimtes, slagerijen, wasstraten en zwembaden in Nederland, België, Luxemburg en zelfs Frankrijk. Ons Indufast vloersysteem is HACCP gecertificeerd en dus een uitstekende keuze als het om hygiëne gaat. Vanwege de veranderingen is het ook ISO 22000 gecertificeerd. Een uitstekende keuze voor uw bakkerij of slagerij.
Bibac plus
De Bibac Plus is een vakbeurs voor bakkers, slagers en traiteurs waar van Bakkers Vlaanderen en de Nationale Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs allerlei vakmensen een overzicht geven van de nieuwste producten en diensten. Naast de huiselijke, gezellige sfeer kan er ook een zakelijke vooruitgang gemaakt worden door het ondervinden van nieuwe concepten en verbeteringen. Meer dan 10.000 professionelen bezochten de Bibac Plus en het evenement geeft dé promotie voor de sector voeding & retail. Ook wij als Indufast staan op de beurs van 22 tot en met 25 september met het Indufast systeem. Specialisten kunnen u hier te woord staan en alles uitleggen. U kunt ook contact opnemen voor vragen en/of verdere informatie.
Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch of door het contactformulier in te vullen. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.