Vloeren in de automotive sector moeten voldoen aan zeer strenge richtlijnen. In deze branche wordt veel gewerkt met olie en andere stoffen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken. Denkt u daarbij aan werkplaatsen in garages, waar dit risico erg groot is, maar ook parkeergarages, benzinestations en wasstraten. De vloeren dienen waterdicht en vloeistofdicht te zijn, zodat bodemverontreiniging voorkomen wordt. Maar het zorgt er ook voor dat de vloeren goed te onderhouden zijn en een professionele uitstraling verkrijgen. Maar wat als u werkzaam bent in de automotive sector en uw vloer is niet of niet voldoende water- of vloeistofdicht? Een top 5 van de meest voorkomende ergernissen.
Wat draagt Indufast bij aan een circulaire economie?
Het is de week van de circulaire economie, ook wel de kringloopeconomie genoemd. In deze week wordt integraal aandacht gevraagd voor de stap naar de circulaire toekomst. Ook Indufast streeft naar een meer circulaire werkwijze. Wij vertellen graag waarom en hoe wij dit doen. Maar wat is een circulaire economie precies en hoe staat ons land er in dat opzicht voor? Er is nog een lange weg te gaan, maar de belangrijke eerste stappen worden genomen. Wij nemen je mee langs de transitie die zoveel overheden en bedrijven hopen te bewerkstelligen en eigenlijk ook moeten bewerkstelligen. Circulair is de toekomst.
Waarom is een circulaire economie belangrijk?
Wij leven in een lineaire economie: wij putten uit de aarde, verbruiken en putten opnieuw uit de aarde. Wij verbruiken natuurlijke bronnen in een te hoog tempo. In dit tempo raken de natuurlijke voorzieningen van de aarde in een niet al te verre toekomst uitgeput. Willen wij dit een halt toeroepen, dan is de circulaire economie dé oplossing. In een kringloopeconomie zijn wij niet langer afhankelijk van uitputtelijke grondstoffen: wij vragen daarin niet langer meer van de aarde dan dat zij kan leveren.
De circulaire economie als redder van de aarde
Er leven meer mensen dan ooit tevoren op aarde en het totale aantal groeit nog elk jaar. Collectief vragen wij meer energie en grondstoffen dan de planeet kan leveren. De circulaire economie kan in zekere zin worden beschouwd als de redder van de aarde in de letterlijke zin van het woord. Door duurzame energie en grondstoffen te (her)gebruiken kunnen wij ons aandeel in de klimaatverandering én uitputting van grondstoffen een halt toe roepen en wellicht zelfs omkeren. Iedereen kan bijdragen aan de stap naar een circulaire economie. Als men hier op grote schaal mee begint, zal de impact enorm zijn. Denk bijvoorbeeld aan het scenario waarin binnen tien jaar de hele moderne wereld over zou stappen op zonne-energie en andere duurzame vormen van energie, zoals water en wind.
Werken naar een omslagpunt
Circulair betekent niet dat alles herbruikbaar of onuitputtelijk moet zijn. Dat is onhaalbaar. Een realistische definitie is dat er op een dusdanige manier van energie en grondstoffen gebruik wordt gemaakt, dat de aarde deze sneller kan aanvullen dan dat deze worden verbruikt. Met andere woorden: dat zo veel mogelijk producten en grondstoffen op duurzame wijze kunnen worden hergebruikt.
Met 5,6% hernieuwbare energie en een recyclinggraad van 78% in Nederland hebben wij een positief omslagpunt nog lang niet bereikt. Jaarlijks produceren wij nog 5,6 miljoen vrachtwagens vol aan afval (Bron: CBS). Nederland heeft als doelstelling om in 2050 circulair te zijn (bron), maar in het huidige tempo, gaat dit niet lukken.
Deze ondernemingen zijn al circulair bezig
Dutchspirit
Zoals bij elke grote maatschappelijke of economische stap, zijn er voortrekkers die het goede voorbeeld geven. Zij zijn er ook in ons land. Een goed voorbeeld is DutchSpirit. Dit Nederlandse bedrijf maakt recyclebare werkkleding. Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar door werkkleding recyclebaar te maken, worden jaarlijks tonnen aan afval bespaard. Werkkleding gaat namelijk niet zo lang mee. Volgens DutchSpirit wordt werkkleding gemiddeld elke 1,5 jaar vervangen. De werkkleding van dit bedrijf bestaat uit een nieuw type volledig recyclebaar polyester. Wanneer de kleding na ongeveer 1,5 jaar aan vervanging toe is, wordt deze niet weggegooid: er wordt nieuwe kleding van gemaakt.
Plasticroad
Ook in de infrastructuur wordt geïnnoveerd, dat toont PlasticRoad aan. Dit eveneens Nederlandse bedrijf maakt grote stappen in het ontwikkelen van prefab wegdelen die gemaakt zijn van gerecyclede frisdrankflesjes. Daarmee slaat de onderneming twee vliegen in een klap: er is een oplossing voor een deel van de miljoenen flesjes die worden weggegooid én wegenbouw kan duurzamer. De innovatieve prefab delen zijn hol van binnen, waardoor bekabeling en afwatering eenvoudiger te realiseren zijn.
Timberland
Je denkt nu misschien: dit zijn bedrijven in niche branches, of kleine ondernemingen. Dat klopt, maar dit zijn vaak de voorlopers. Dit wil niet zeggen dat op grotere schaal niet circulair wordt gedacht. Zo is daar het welbekende kleding- en schoenenmerk Timberland. Dit merk heeft de handen ineen geslagen met een bandenfabrikant. Timberland koopt versleten banden in en maakt hier schoenzolen van. Een relatief eenvoudige toepassing, maar Timberland produceert en verkoopt zeer veel schoenen en draagt zo zeker zijn steentje bij. Ook (elders) in de auto-industrie wordt geïnnoveerd: Johnson Controls heeft zijn accu’s inmiddels zo ver doorontwikkeld dat zij aan het einde van hun leven voor 99% recyclebaar zijn. Voor de meeste batterijen is dit slechts enkele tot hooguit enkele tientallen procenten en dus betekent dit een belangrijke stap.
Wat draagt Indufast bij?
Ook wij willen uiteraard bijdragen aan een meer circulaire wereld. Wij streven ernaar om een van de voortrekkers binnen onze branche te zijn. Dat doen wij met succes. Ons IndufastCon 6000 systeem is AgBB gecertificeerd. Dit zal een leek niet zo veel zeggen. Daarom leggen wij graag uit waarom onze troffelvloer zo vooruitstrevend is en wat het AgBB certificaat inhoudt. Deze vloer bestaat uit een mengsel van hars en fijn grind. Niet alleen is dit een vloer die voldoet aan de strengste hygiënische eisen: hij komt ook nog eens zeer “groen” tot stand. Alleen vloeren met een zeer lage ecologische voetafdruk worden beloond met het AgBB certificaat. Dit certificaat garandeert dat de strengste emissienormen worden gehaald en dat er in het interieur waar de vloer gebruikt wordt, geen vluchtige organische stoffen vrijkomen.
Indufast is ook nog op een andere manier duurzaam. Onze vloeren en coatings zorgen er namelijk voor dat er geen chemische reinigingsmiddelen gebruikt hoeven te worden om de omgeving waarin de coating is aangebracht te reinigen. Hierdoor wordt op een duurzame manier het milieu ontzien. Wij leveren coatings en vloeren aan bedrijven en industrieën waar hygiëne topprioriteit heeft en er dus met grote regelmaat moet worden schoongemaakt. Overal waar onze producten gebruikt worden, wordt het gebruik van vervuilende en schadelijke chemische middelen zeer beperkt.
Hoe kun je thuis bijdragen aan een circulaire economie?
Elk huishouden kan bijdragen aan de circulaire economie. Vaak denken mensen dat hun inspanningen geen verschil maken. Dat klopt. Eén huishouden verandert de wereld niet, maar alle huishoudens bij elkaar kunnen een enorm verschil maken. Hiervoor hoef je echt geen moeilijke dingen te doen.
Onthoud het motto: reduce, reuse, recycle. Met andere woorden: minderen, vaker gebruiken, recyclen. Er zijn tal van toepassingen en aanpassingen waaruit blijkt hoe eenvoudig dit kan zijn. Om met het minderen te beginnen: minder consumeren, koop en gebruik minder plastic en maak weloverwogen keuzes. Je kunt ook water besparen: minder lang douchen en gebruik maken van een waterbesparende kraan. Je energierekening kan omlaag door gebruik te maken van energiezuinige apparatuur en lampen. En als je energie dan ook nog eens van een duurzame bron afkomstig is, zet je een enorme stap. Als alle Nederlandse huishoudens dit zouden doen, is de besparing op alle gebieden (geld, CO2-uitstoot, materiaal- en grondstoffenverbruik) enorm.
Vaker gebruiken: hierin schuilt wellicht nog wel de meest eenvoudige winst. Hoeveel plastic flesjes gebruiken we wel niet? Hoeveel spullen gebruiken we eenmalig en gooien we vervolgens achteloos weg? Dat alles is niet nodig. Alles begint met logisch nadenken en net kleine beetje extra moeite willen doen.
Ook op het gebied van recycling kunnen we met zijn allen nog grote stappen zetten. Goed afval scheiden en afval als batterijen of koffiecups naar de juiste inzamelpunten en verwerkers brengen. Inderdaad: dit kost misschien een klein beetje extra moeite, maar opnieuw: hier ligt het potentieel van “power in numbers”: wanneer wij dit op grote schaal doen, is de positieve impact enorm.
Kom naar de Biobeurs 2019
Indufast is aanwezig op de Biobeurs 2019. Je vindt onze specialisten op standnummer 719. Kom langs, maak kennis met ons IndufastCon 6000 systeem en ervoor hoe ons systeem ook jouw bedrijf kan helpen in het streven naar meer duurzaamheid en het leveren van een bijdrage aan de circulaire economie. Wij kunnen je inlichten over alle mogelijke toepassingen binnen jouw bedrijf en branche en uitleggen hoe je hiermee het verschil kunt maken. Wij verwelkomen je graag. Uiteraard zijn wij ook benieuwd naar de duurzame ontwikkelingen in jouw branche of bedrijf, dus schroom zeker niet om langs te lopen voor een goed gesprek.
Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch of door het contactformulier in te vullen. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.