Met het hebben van de juiste wanden en vloeren maakt u een goede start. Wanneer u kiest voor een tegelvloer zijn er veel naden, waar bacteriën zich makkelijk kunnen ophopen. Ook blijft hier na het schoonmaken van de vloer veel water liggen, een voedingsbodem voor ongedierte. Een tegelvloer is daarom niet erg geschikt om te voldoen aan een HACCP vloer. Een betonvloer is evenmin aan te raden. Deze staan bekend om hun status als oneindige stofnesten, zijn moeilijk te reinigen, tenzij u er schik in hebt om dagelijks met een schuursponsje en bijenwas aan de slag te gaan. Een houten vloer heeft misschien een warme, hippe uitstraling, ze is totaal ongeschikt als bakkerijvloer. Hout neemt, hoe goed bewerkt ook, altijd vocht op, tezamen met de bacteriën. En vet: muizen zijn hier gek op. Om nog maar te zwijgen van broodkruimels. Alle andere soorten vloeren die u tegenkomt in een zoektocht naar de beste ondergrond als bakkerijvloer, vallen eveneens af, totdat u op het begrip coatingvloer stuit. Als deze maar naadloos gelegd wordt, staat u dagelijks niet urenlang schoon te maken en hoeft u zich geen zorgen te maken of dat ene naadje, gaatje of hoekje wel schoon is. Bovendien straalt het professionaliteit uit, van een ondernemer die er alles aan gelegen is een schoon en veilig product te leveren. En die met zijn tijd meegaat. Overigens is het raadzaam om ook eens na te denken over de wanden. Die kunnen eveneens gecoat worden.